Så ofta bör du äta godis enligt tandläkare i Östersund

14 juli 2021 jonas_olsson

Vet du var begreppet “lördagsgodis” kommer från? Det kommer delvis från de experiment som utfördes på Vipeholm i Lund på mitten av 1900-talet. Då tvingades patienter på mentalsjukhus äta massa kola och andra onyttigheter för att man ville se hur det påverkade tänderna. Det visade sig att det var betydligt bättre för tänderna att äta en stor mängd godis en dag i veckan, än lite godis utspritt över flera dagar. Därav termen lördagsgodis.  

I Östersund har det inte gjorts några liknande experiment, men även en tandläkare i östersund skulle nog hålla med om att det är bättre att äta godis enbart en gång i veckan. Allra helst skulle tandläkaren antagligen mena att du inte bör äta godis alls. Men ibland kan man väl ändå få unna sig någonting gott. Åtminstone på lördagar. Det gör säkert tandläkaren också. Även om han eller hon aldrig skulle erkänna det själv. 

 

 

Hur ofta vill du besöka din tandläkare?

Lyder du inte uppmaningen om godis en gång i veckan är risken dock stor att du får besöka tandläkaren mer än vad du kanske vill egentligen. Det är mycket socker i godis, och det är som bekant inte bra för tänderna. Tandläkaren brukar ofta varna när karies är på gång att bryta ut. Ibland kanske när det till och med är för sent. Då tar tandläkaren istället fram den stora borren för att åtgärda problemet. 

Så kul är det ändå inte att gå till tandläkaren att du vill göra det på regelbunden basis. Det är klart att du ska unna dig någonting gott ibland, men gör det i rimliga proportioner och vid särskilda tillfällen. Din tandläkare är säkert hur trevlig som helst, men du vill nog egentligen lägga pengar på andra saker i världen. Det har om inte annat Vipeholmsexperimenten i så fall lärt oss. Till ett högt pris. 

 

Fler nyheter