När marken är hård

16 maj 2020 lily_hansen

På många håll i landet är det inte jord som underlag när man vill bygga en byggnad av något slag, utan underlaget består istället av berg. Dessutom kan berget vara ojämnt i höjden och kanske även ha en hel del sprickor. Men idag finns det teknik som gör att inget underlag är omöjligt att bygga på och till och med bygga exakt den byggnad man önskar. Genom bergsprängning kan man inte bara förbereda för byggnadens grund utan även ta bort större delar av berget för en källare eller annan extra yta.  

 

Sprängning på riktigt

Bergsprängning är något som man kanske sett i en film på tv. Det är ofta dramatiskt och stora stenblock flyger omkring i luften, med risk för liv och lem. Men i verkligheten ser det mycket annorlunda ut och oftast ser man dessutom inte ens sprängningen eftersom den täcks för att inte riskera skada på person eller egendom. Det man täcker området med som ska sprängas är en sprängmatta som ofta består av en tjock gummimatta tillverkad av gamla bildäck. Sprängmattan är på grund av sin mjukhet flexibel och tar inte så lätt skada som om den hade varit tillverkad av ett hårdare och fastare material.

 

Hål för pålar

Vare sig man ska bygga en stor byggnad eller en mindre villa, så behöver man förankra byggnaden i berget. Det gör man genom att göra ett hål där man kan föra ner armering som täcks med betong och därmed fäster i berget. Den metoden kallas pålning och sker även då större byggnader ska grundläggas på annat material än berg. För att göra dessa hål i berg räcker det inte att man borrar utan man måste även använda sig av bergsprängning, för säkrast förankring. För att fästa pålarna gjuter man sedan en armerad platta och därmed är pålarna säkrade mot rörelse och byggnaden kan påbörjas. 

 

Fler nyheter