Installera värmepump och slipp bunkra upp med filtar inför vintern
Det finns flera olika sätt man kan värma upp sitt hus. Det kan vara med allt från olja till bergvärme och samtliga uppvärmningsmetoder har sina fördelar. Något som dock är mycket populärt och har lite påverkan på miljön är värmepumpar. Med värmepumpar hämtar man energin från naturen och använder den i sitt hem för att värma (eller kyla), ett fantastiskt sätt att inte låta naturens resurser gå till spillo.
Så hur fungerar en värmepump?
Med en värmepump installerad så får man energi från utomhusluft, ventilationsluft, mark, berggrund eller vatten. Själva processen kräver endast lite elektricitet för att utvinna energin och överföra den till husets värmesystem. Beroende på var ifrån man har tänkt hämta sin energi så beslutar man vilken värmepump man ska installera i hemmet.
Vilken typ av värmepump som är lämplig beror främst på hur stor del av värme- och varmvattenbehovet man vill ska täckas och på naturförutsättningarna i fastighetens närhet. De olika pumparna kostar olika mycket att köpa och installera, men över tid så kommer den låga energiåtgången leda till att man sparar in mer än vad man lade ut från början oavsett modell.
Vad finns det för olika värmepumpar?
De vanligaste värmepumparna är bergvärmepump, luft/vatten-värmepump, luft/luft-värmepump och frånluftsvärmepump. Bergvärmepumpar nyttjar att solens värme lagras i berg och mark, med en bergvärmepump eller jordvärmepump kan man helt enkelt ta vara på den värmen.
En luft/vatten-värmepump utvinner energi ur uteluften och överför den till element samt eventuell golvvärme. En luft/luft-värmepump tar också den vara på energin i luften utomhus för att värma upp den inomhus, den kan även rena luften samt ge kyla under sommaren. En frånluftsvärmepump återvinner värme från husets ventilationssystem, den ger säker uppvärmning och gott om varmvatten.
Bor man i Stockholm och är intresserad av att installera värmepump så kan man kika in på https://www.xn--vrmepumpistockholm-ltb.nu/vaermepumpstockholm.