Detta gäller vid trädfällning
För mycket skugga på uteplatsen eller önskan om en egen fotbollsplan är några av de saker som kan göra att man väljer att plocka fram sågen och ta ned träd. Men att fälla träd innebär också vissa risker, i alla fall om det är ont om plats och trädet står nära byggnader och elledningar. I ett bebyggt område måste man också säkerställa att människor som rör sig i området heller inte skadas.
På den egna tomten och marken får man vanligtvis fälla vilka träd man vill, men det finns några undantag. Vissa större ihåliga träd kan vara boplatser för sällsynta arter och fridlysta fladdermöss, och sådana träd brukar man inte få ta ned. Träd kan också, fast att de står på den egna tomten, ingå i planeringen för hela området och får därför inte sågas ned hur som helst. Det kan därför vara bra att först prata med sin kommun innan man plockar fram sågen.
Sjuka och rötskadade träd
Som tomt- och markägare är man även ansvarig för säkerheten på den egna marken. Har man rötskadade och sjuka träd i beståndet gör man bäst i att ta ned dessa, innan de knäcks och eventuellt skadar människor och byggnader i närheten. Är man osäker på om ett träd är rötskadat eller sjukt kan man konsultera en arborist, eller annan trädkunnig person. De kan efter en trädbesiktning ställa diagnos och komma med förslag på lämpliga åtgärder.
Ibland räcker det med att man sågar bort vissa grenar på ett sjukt träd, medan det i andra fall blir bäst att fälla det. Genom att ta hjälp med trädfällningen säkerställer man att den går till på ett säkert sätt, och att varken människor, byggnader eller elledningar kommer till skada. De flesta företag som arbetar med trädfällning erbjuder även andra tjänster som bortforsling av trädet och stubbfräsning.