Relining tar bort mardrömmen

11 mars 2022 lily_hansen

editorial

När man vet att något måste göras och man undviker att tänka på det kan det bli som en mardröm. Det kan bli så när man vet att det finns gamla rör i en fastighet. Man vaknar kallsvettig på natten efter en dröm om hur illaluktande avloppsvatten tränger upp i källaren och man får klafsa runt i det tills rörmokaren är på plats.

Även om det inte går så långt som till en översvämmad källare eller brustna avloppsledningar så är gamla dag- och spillvattenrör inte bra för en fastighet. Det första tecknet på att något behöver göras kan vara att vattnet rinner ut långsamt eller att det börjar lukta illa ur avloppet. Väntar man för länge med åtgärd finns det en risk att man får en dyr jourutryckning på halsen.

Det finns anledning att oroa sig om man tror att man måste göra stambyte i hela fastigheten. Stambyte är ett dyrt och omfattande arbete som gör fastigheten till en byggarbetsplats i flera veckor. Då gamla rör blir dåliga måste detta göras och det är inget man ser fram emot. Men det finns bättre lösningar.

 

relining

 

Relining är det moderna sättet att renovera rör

Företag som arbetar med det som kallas rörinfodring eller relining kan erbjuda en enkel och betydligt billigare lösning än ett traditionellt stambyte. Med moderna tekniker och material kan man, istället för att byta ut rören, laga dem från insidan. Spill- och dagvattenrör får samma eller bättre förmåga att ta hand om fastighetens vatten i upp till femtio år.

När man gör relining i en fastighet börjar man med att filma rörens insida för att se i vilket skick de är. Därefter tvättas rören inifrån innan man med högtryck pressar in den massa som blir rörens infodring. När arbetet är klart filmas en dokumentation. Därefter behöver man inte ha några mardrömmar om rör.

Fler nyheter