Möjlighet till ersättning genom invaliditetsintyg

05 mars 2021 william_eriksson

Skador som är orsakade av en olyckshändelse och som gett upphov till bestående men kan ge rätt till ersättning, detta om man har en olycksfallsförsäkring. Det kan handla om olika nedsättningar av kroppsliga funktioner som påverkar den potentiella arbetsförmågan. Olycksfallsskador drabbar nämligen vanligtvis skelettet genom frakturer och benbrott. Men de kan även påverka leder, ledband och senor i armar, händer, ben, fötter och även ryggraden. 

Försäkringsbolaget tar oftast ställning till detta tidigast ett år efter att skadan inträffat. De ber då försäkringstagaren att boka en tid för en invaliditetsundersökning. Denna undersökning genomförs för att man ska kunna få ett invaliditetsintyg som beskriver de bestående problem som orsakats till följd av skadan. Intyget utgör sedan grunden till vilken typ av ersättning som försäkringstagaren kan ha rätt till. Upplever man att man har en bestående nedsättning till följd av en skada kan man alltså ha rätt till ersättning med hjälp av detta intyg som går att få utskrivet på specialiserade mottagningar. 

 

 

Noggrann undersökning utfärdad av specialister

Det finns många mottagningar man kan vända sig till som utfärdar dessa intyg. På Ortopedernas intygsmottagning kan man till exempel med begäran från sitt försäkringsbolag få ett invaliditetsintyg utfärdat. Med en lång erfarenhet av olika typer av skador och kan de se vilka specifika skador som kan ge funktionsnedsättningar på både kort och lång sikt. Undersökningen tar ungefär 30-60 minuter och är kostnadsfri då försäkringsbolagen står för besökskostnaden. 

Själva besöket går ut på att man får träffa en specialist inom ortopedi som ställer frågor och sedan genomför en undersökning. Under intervjun får patienten redovisa de bestående problem som orsakats till följd av den aktuella skadan. Detta följs upp av en noggrann undersökning där man testar bland annat rörlighet, styrka och känsel. Denna undersökning är oftast mer omfattande än en vanlig undersökning inom sjukvården och kan hjälpa patienten att få den ersättning hen har rätt till. 

Fler nyheter