Ljuddämpning ger bättre arbetsmiljö på kontoret

27 juni 2022 jonas_olsson

editorial

Hur mår din personal? Är de trötta? Stressade? Spända? Det kan faktiskt bero på ljudnivån på kontoret. Hur mycket bakgrundsljud och brus en människa arbetar i, kan nämligen ha enormt stor effekt på deras välmående och deras arbetsprestationer. Som chef har du alla möjligheter att påverka detta. Det är nämligen du som bestämmer över hur kontoret ser ut.

Kanske behöver du dra det en vända med ekonomiavdelningen. Men eftersom de också sitter och arbetar på samma kontor, kommer de sannolikt inte protestera mot en investering i ljuddämpning. För den investeringen är ju en investering i en bättre arbetsmiljö. Och det kommer gagna alla på kontoret.

 

Höga ljud behöver inte vara så höga

Det finns ingen anledning till att ni ska sitta och jobba i höga ljud. Mycket höga ljud kan faktiskt ha en påvisbar effekt på människokroppens muskulatur. Man blir helt enkelt spänd av att befinna sig i en ljudmiljö med höga decibelnivåer.

Ett första steg kan vara att utföra en decibelmätning av ljudet på ert kontor. Och glöm inte att även om decibelmätaren visar att ni håller er inom riktlinjerna för vad som är en godkänd arbetsmiljö, kan det finnas anledning att investera lite i bra ljuddämpning ändå. Bara för att något är godkänt, betyder det inte att det är så bra som det kan bli.

 

Ljuddämpning

 

Även en liten dämpning gör stor skillnad

Konsultera en expert på akustik, om vilka förändringar ni skulle kunna åstadkomma på kontoret. Och vad de faktiska effekterna skulle kunna bli, både ljudmässigt och för personalens upplevelse av arbetsmiljön. 

Du behöver alls inte ljuddämpa hela kontoret. Det kan räcka med att identifiera vissa problemområden, för att miljön på kontoret som helhet ska förbättras betydligt. Akustikpaneler som är smart utplacerade kan ge effekt även lite längre bort i rummet. Ljud har nämligen en förmåga att färdas ganska långt.

Fler nyheter