Hjälp med fasadmålning i Göteborg

14 juni 2022 jonas_olsson

editorial

Sol, vind och regn sliter hårt på fasaden och för att den ska kunna stå emot fukt och väta måste man regelbundet underhålla den. Annars kan man drabbas av röta och mögelskador om fukt tillåts leta sig in. Hur ofta man behöver måla om fasaden beror på var huset ligger. Ett hus som ligger omgivet av skyddande träd behöver vanligtvis inte målas om lika ofta som ett beläget i ett mer öppet landskap eller i skärgården. Det kan också vara så att den sida av huset som utsätts för mest sol måste målas om tidigare än de andra. 

Vilken typ av färg fasaden är målad med har också betydelse för hållbarheten, likaså hur noga man varit med underarbetet. Oftast målar man med samma typ av färg som tidigare men det går även att byta i vissa fall. Det går exempelvis att måla över en slamfärg med en oljebaserad färg. Men det går inte att göra tvärtom. Och vill man byta färgtyp gäller det att tänka sig för mer än en gång då det inte alltid går att byta tillbaka om man skulle ångra sig. 

 

fasadmålning göteborg

 

När är bästa tiden att måla om fasaden?

Bästa tiden på året för fasadmålning i Göteborg är under de torra sommarmånaderna när luftfuktigheten är som lägst. Men man ska heller inte måla när det är för varmt eller då solen ligger på som mest. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte tränga in i underlaget. Då får inte fasaden den skyddande yta som den behöver och man måste snart måla om fasaden igen. 

Det är ett tidskrävande arbete att måla om en fasad. Framförallt är det förarbetet som tar tid då fasaden först måste skrapas och gammal färg avlägsnas. Därför är det vanligt att man tar hjälp när det är dags att måla om huset. Här är ett exempel på företag som är specialiserade på fasadmålning i Göteborg; https://www.gemab.eu/maleritjanster/privat/fasadmalning.

Fler nyheter