Få koll på läget innan trädfällning

27 juni 2022 patrick_pettersson

editorial

Om du har ett träd du vill ta ned, ska du vara mycket noggrann med att mäta hur högt trädet faktiskt är. Förhoppningsvis vet du hur man gör när man mäter träd som fortfarande växer på rot. Det krävs vissa matematiska grundkunskaper om geometri och en noggrann lasermätare.

Om du inte är så säker på din sak vad gäller matten och trädets höjd, kan det vara på sin plats att ta hjälp med din påtänkta trädfällning. Då ska du inte leta efter en “trädfällare” utan en arborist. Det är nämligen yrkestiteln på den som arbetar med träd.

 

Träd är ofta högre än de verkar

Anledningen till att det är så viktigt att mäta upp trädet innan du fäller det, är att träd ofta är högre än de verkar. Och alltså kommer vara oväntat långa när de väl kommer ned på marken. En sådan missräkning kan innebära att trädet landar någon helt annanstans än där du trott. 

En riktig arborist skulle aldrig göra en sådan miss. De vet vad de håller på med, och kommer inte råka placera trädet mitt över motorhuven på grannens nya Porsche. Dessutom kan de tala om för dig om det verkligen är nödvändigt att fälla det där ståtliga trädet.

 

trädfällning

 

Gamla träd är inte alltid genomruttna

Ibland blir verkligen gamla träd ruttna inuti. Då är det läge att ta ned dem, eftersom de annars riskerar att falla ned av sig själva. Och de lämnar inga som helst garantier vad gäller grannens Porsche. Men det är inte alltid gamla träd innebär en risk för sin omgivning.

Om du låter din arborist låta trädet genomgå en trädbesiktning innan ni fullföljer trädfällningen, är du säker på att du verkligen tagit rätt beslut om att fälla trädet. För visst vore det synd och skam att fälla ett träd i onödan, eller hur? Och det tycker nog arboristen med.

Fler nyheter