En ventilationskontroll är precis vad det låter som

11 mars 2022 lily_hansen

editorial

Med en ventilationskontroll ska man kontrollera så att ventilationen fungerar som den ska. Det innebär att luften ska vara tjänlig för de som vistas i lokalen. Inga partiklar som är giftiga får lov att flyga omkring, vare sig i lufttrummor eller andra utrymmen. Luften ska vara fri från smuts och föroreningar.

Den luft man andas in i lokalerna ska vara så bra att det inte uppstår sjukdomar. Finns det till exempel mögelsporer i luften kan det bland annat orsaka allergier och huvudvärk. Trötthet och illamående är andra symptom på dålig ventilation.

OVK måste ske enligt svensk lag

Vad står OVK för? Det är en förkortning för obligatorisk ventilationskontroll. Det finns lagar på hur ofta en sådan ska utföras i byggnader. Det brukar handla om ett intervall på mellan tre och sex år. På skolor, förskolor och vårdlokaler är det tre år som gäller, och det är oavsett vad det är för ventilationssystem som är inkopplat. 

I bostadshus med många lägenheter, i en industrilokal samt på kontor gäller också tre års intervall. I det fallet är det när det finns en FT- eller FTX-ventilation installerad. Finns det en S-, F- eller FX-installation är det sex års intervall som gäller.

 

Ventilationskontroll 

Vad betyder förkortningarna? 

FTX-ventilation är ett till- och frånluftssystem som styrs med hjälp av fläktar. Det ser till att luft cirkulerar på ett sätt som ger bra luft, även i inomhusmiljö. Det anses vara en kostnadseffektiv lösning för att få in frisk luft. Man kan själv styra hur stor mängd frisk luft som kommer in. 

S står för självdrag, medan F står för frånluft. Det innebär att luft sugs ur lokalen på mekanisk väg. FX betyder att det är frånluft med värmeåtervinning. Frånluften som kommer ut på mekanisk väg återvinns sedan, och den cirkulerar ut och in. För att luften ska bli uppvärmd används en värmepump. 

Fler nyheter