Allt du behöver veta om bänkskivor av sten

23 december 2022 Helen Johansson

editorial

Populära material för bänkskivan

Oavsett om du är ute efter ett klassiskt utseende eller något mer modernt är bänkskivan i sten ett utmärkt val. Men vad bör du veta innan du väljer bänkskivan i sten för ditt hem? Läs vidare för att lära dig mer om de olika typerna av bänksten, deras fördelar och hur du väljer rätt sten för ditt projekt.

image

Typer av sten för bänkskivor

När det gäller stenar för bänkskivor finns det många olika sorter. De mest populära alternativen är granit, kvartsit, marmor, kalksten, täljsten, travertin, onyx och skiffer. Varje typ har sina egna egenskaper som kan göra att den passar bättre för vissa projekt än andra. Låt oss dela upp varje typ av bänkskivsten så att du kan avgöra vilken som är bäst för ditt projekt.

– Granit är ett hållbart och vackert alternativ som kan hålla i upp till 30 år med rätt skötsel. Den är också relativt värmebeständig så du behöver inte oroa dig för att heta kastruller och stekpannor ska skada den.

– Kvartsit är liknande i hållbarhet men har en något högre prislapp eftersom den är svårare att hitta i stora plattor.

– Marmor ser fantastisk ut men kräver regelbundet underhåll på grund av den porösa ytan som gör den känslig för fläckar.

– Kalksten har en unik struktur med subtila variationer mellan plattorna och kräver regelbunden tätning också på grund av sin porösa ytstruktur.

– Täljsten är icke-porös så den behöver inte förseglas, men den behöver regelbunden oljebehandling som ger den en ännu mörkare nyans med tiden. Detta material kan dock lätt repas så man måste vara försiktig om man använder knivar runt ytan för matberedning.

– Travertin har ett unikt utseende tack vare sin gropiga yta, men liksom andra porösa stenar behöver den regelbunden försegling och underhåll med milda rengöringsmedel; dessutom har denna typ av sten en tendens att absorbera fukt snabbt så spill bör rengöras snabbt efter att de uppstått.

– Onyx har vackra strimmor som kan ge visuellt intresse i vilket utrymme som helst, men eftersom detta material är mjukare än andra typer av naturstenar bör det förseglas regelbundet med penetrerande tätningsmedel för att förhindra att fläckar eller repor lätt uppstår med tiden.

Sist men inte minst ger skiffer ett strukturerat utseende som kompletterar utomhusutrymmen på ett bra sätt, men särskilda hänsyn måste tas när man skär eller installerar skiffer eftersom dess ojämna ytor kan orsaka problem under installationen om de inte hanteras på rätt sätt av yrkesmän som specialiserat sig på att installera denna typ av material specifikt.

Oavsett vilken typ av bänkskiva sten du väljer för ditt projekt, finns det gott om alternativ tillgängliga som passar dina stilpreferenser samt dina budgetkrav! Innan du bestämmer dig för ett material framför ett annat bör du överväga alla faktorer noggrant, inklusive kostnad, underhållskrav (om några), hållbarhetsbehov (om några) samt övergripande estetisk överklagande som önskas för det utrymme som renoveras/uppfräschas för att bestämma vilket material som fungerar bäst för dina specifika projektmål! För att försäkra dig om att du får bästa möjliga resultat bör du söka upp yrkesmän som specialiserat sig på att arbeta med dessa typer av material specifikt innan du fattar några slutgiltiga beslut! Lycka till!

Fler nyheter