Ett bokbinderi kan binda in allt av papper

21 juni 2021 lily_hansen

Klotband, skinnband, fransk och engelsk bindning, är alla välkända termer för den som kan något om bokbinderi och olika tekniker. Vanligast är klotband, som betyder att bokpärmen kläs med någon typ av tyg eller väv. Skinnband innebär att boken kläs helt eller halvt med skinn. Ett skinnband brukar inte sällan också förses med vacker prägling och ibland även med bladguld för extra finess.

Det tar tid att binda in en bok på klassiskt vis med nål och tråd då arbetet utförs helt för hand och man endast har vissa verktyg till sin hjälp som exempelvis nål, tråd, kniv, syl, falsben, linjal med mera. Men det finns även enklare bindningstekniker som inte kräver lika många moment som exempelvis limbindning. Det går att binda in i stort sett allt gjort av papper och de flesta bokbinderier åtar sig uppdrag för både privatkunder, institutioner och företag. 

Att laga böcker är inte alltid det bästa

Ett bokbinderi kan även laga gamla trasiga böcker. Men ibland är slitaget en del av bokens historia och den mår bäst av att få förbli som den är. Då kan bokbinderiet i stället specialtillverka en slags skyddande låda att förvara boken i. Precis som med bokryggar kan man även klä en ask med tyg, papper eller skinn, och förse den med en passande titel eller text. 

Har man en bok som man vill laga eller binda in ska man vända sig till ett riktigt bokbinderi som använder sig av arkivbeständiga material. Det kan vara bra att först själv fundera över hur man vill att boken ska se ut, men man kan även fråga bokbinderiet om råd. Ofta anpassar man bokens utseende efter innehåll. Ska man exempelvis binda in en receptsamling man ofta använder i köket, kan man behöva välja ett omslag som tål smuts och som går att torka av.

Fler nyheter