El-arbeten som kräver en elektriker

14 maj 2020 lily_hansen

Det är väldigt få elarbeten i ett hem som man får utföra själv enligt lagen. Känner man sig säker på att man har tillräckliga kunskaper får man exempelvis byta vägguttag och strömbrytare för högst 16 ampere. Men är man det minsta osäker på hur man gör måste man anlita en elektriker i västerås eller där du bor. Varje år drabbas många hem av bränder och olyckor på grund av elfel och feldragna elektriska ledningar. Det krävs med andra ord en certifierad elektriker som är utbildad för att säkerställa att arbetet som utförs blir säkert. Detta är även ett krav från försäkringsbolagen. 

 

Gamla kablar drar mer ström

När man renoverar eller bygger ut hemma ska man alltid anlita ett elinstallationsföretag som är registrerat hos elsäkerhetsverket. Då vet man att företaget är seriöst och att de elektriker som utför arbetet är certifierade och får utföra elarbeten i bostäder. Det kan vara klokt att i samband med utbyggnad eller renovering även låta elektrikern besiktiga hela elanläggningen. Både kablar och uttag åldras och behöver underhållas samt bytas ut för att inte orsaka brand. Äldre kablar drar även mer ström än nya och fräscha sådana. Vill man dra ner på sina energikostnader bör man alltså se till att ha en fräsch elanläggning.

 

 

Ta hjälp av elektrikern redan i planeringen

Om man vill anlita en elektriker ska man ta in anbud från flera olika företag. Självklart ska el-installationsföretagen även ha de rätta certifieringarna som krävs för just det el-arbetet man behöver hjälp med. Ibland kan det vara svårt att i förväg veta allt som måste göras. Då kan man ta hjälp av elektrikern redan i planeringsfasen. Skriv sedan ett ordentligt avtal där allt som ska göras finns med, inklusive kostnader och totalsumma. Var noga med att sedan spara all dokumentation då detta är bra att ha både vid försäljning och eventuella försäkringsärenden.

Fler nyheter